wrapper

Jezik/Sprache

U periodu od 24.10 do 30.10. 2015.godine imao sam priliku i čast posjetiti jedan vrijedni bošnjački džemat u Minhenu u Njemačkoj. Povod je bio seminar za sestre kojeg je organizovao ovaj vrijedni džemat, njegovo rukovodstvo i vrijedne džematlije.

 

Ovaj džemat je manji džemat ali po riječima onih koji i ne pripadaju teritorijalno i administrativno njemu, džemat Ikre je jedan od najorganizovanijih, najmirnijih i od džemata koji izuzetnu saradnju ima sa svim drugim bošnjačkim džematima. Pored reda i ozbiljnosti kojeg sam odmah po dolasku zapazio, ipak ono što me je najviše dojmilo je jedinstvo, harmonija i istinska ljubav među džematlijama ovog džemata.

 

Jedan od naših momaka koji je završio fakultet u Bosni a potom otišao tamo da radi, on mi veli, hafize ovdje je najveći ali uistinu najveći problem to što se moraš baš dokazat u džematu da dobiješ priliku da uradiš neki hajr. Pitam ga kako to!? Pa kaže toliko je ljudi u džematu, a svi žele i doslovno pitaju šta treba za džemat. Tako priliku dobiju oni najstariji ili oni koji su tu ipak stekli određeno povjerenje. Poslije sam razmišljao o ovim njegovim riječima i vidjeo sam da je uistinu tako. Divno je to vidjeti i doživjeti. Ovaj džemat uistinu može poslužiti kao urnek kako administrativno funkcioniše jedan džemat, kako se cuvaju veze među muslimanima ali i kako se rješavaju i određeni problemi - javno, transparentno i iskreno.

 

O seminaru, organizaciji, aktivnosti sestara koje su bile prisutne mogu bez imalo želje za podilaženjem reći samo riječi hvale. Do 40 sestara je bilo prisutno svaki dan. To su supruge, majke i zaposlene žene. Uspjeti se organizirati u moru porodičnih i poslovnih obaveza je uistinu vrijedno svake pohvale i respekta.

 

Na kraju, organizacija, program, aktivnost svih džematlija u pomaganju ovog projekta može poslužiti kao urnek džematima u Bosni i dijaspori kako se može mnogo dobra napraviti iako ograničenih ljudskih pa i materijalnih resursa.

 

Alija Rahman, Sarajevo

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok