wrapper

Sprache auswählen:

Posjeta džematu IZ "Ikre" u Munchenu.

Nakon bratske posjete Bošnjacima sa Kosova i iz Bosne u Švicarskoj, u periodu od 22.01. do 25.01. 2015 godine.,  boravio sam kao gost (musafir) u džematu IZ „Ikre“ u Munchenu. Moram kazati da mi je zaista bila čast biti gost ovih  vrijednih naših  džematlija. Oni kao džemat, vrijedno djeluju već 10 godina, iza sebe imaju dosta kvalitetno realizovanih projekata. Džemat „Ikre“  numerički gledano i nije toliko  velik džemat, broj njihovih članova je nekih 70-tak aktivnih porodica, ali su u stalnom porastu, ali bez obzira na sve, oni vrijedno rade kao da ih ima nekoliko stotina porodica.

Organizacija džemata je zaista na zavidnom nivou, svaki od članova ima svoje zadatake koje odgovorno izvršavaju na vrijeme.  Ono čime se mogu trenutno pohvaliti, jeste da su krenuli velikim koracima u kupovinu vlastitih prostorija (vakuf) kako bi mogli da prošire svoje aktivnosti i da ponude program za veći broj članova. Osim toga, ovaj džemat ima solidan broj djece koji pohađaju mektebsku nastavu a koji su podijeljeni u grupe. Njih na jedan kvalitetan način podučava 5 mualima i jedan muallim, što pokazuje ozbiljnost mekteba. Džemat također se bavi humanitarnim radom, stipendiranjem naših učenika i sl.

Kao džemat, mogu također biti ponosni, što za imama imaju qurra hafiza, imama kojeg bi danas poželjeo svaki džemat.

Kao njihov  gost, pružena mi je prilika da  u kordinaciji sa njihovim džematskim odborom, održim  edukativni seminar za imame i muallime njihovog džemata. Dokaz da je snaga  jedinstvu, jeste i prisustvo imama i muallima iz drugih bošnjačkih džemata. Tema moga skromnog izlaganja, bila je  „Pristup mektebskoj nastavi“, u kojem sam se kroz shvatanje važnosti mekteba za budućnost našeg naroda,  zatim kroz kategorizaciju djece i roditelja i kroz praktične načine održavanja mektebske nastave, uvjerio u rad i žrtvu naših imama i muallima koji rade na vjerskom odgoju naše djece u dijaspori.
Također, pripala mi je čast, da sam se cijenjenom skupu poslije jacije namaza (subota), obratio jednim predavanjem „Najveća tragedija koja je pogodila islamski ummet“ a poslije predavanja, uslijedila je kratka promocija moje druge knjige „Neka pobijedi dobra strana duše“
Poslije svih izlaganja i predavanja, uslijedilo zaista jedno bratsko druženje uz kolač, sok, sevdah i ilahije.

Nedjelja, dan mog polaska i napuštanja ovog džemata, iskoristio sam za druženje sa njihovom djecom u mektebu, gdje sam zaista bio impresioniran njihovim znanjem, učenjem Kur'ana napamet i razumijevanjem bosanskog jezika, što je dokaz da roditelji rade sa djecom.

Džemat pun sloge, odgovornosti, zalaganja i ljubavi u ime Allaha, je slika džemata „Ikre."

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok