wrapper

Sprache auswählen:

Da je bošnjačka dijaspora veoma dobro organizirana, te da su iako daleko od domovine veoma zainteresirani za pisanu riječ na bosanskom jeziku govori i promocija knjige “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja” autora mr. Admira Lisice koja je održana u organizaciji izuzetno aktivnog centra/džemata Ikre iz Munchena.

U ispunjenim prostorijama centra Ikre promotori ovog djela koje govori o bošnjačkoj dijaspori bili su predsjednik centra Ikre, Almir Botonjić, glavni imam Sulejman ef. Čolaković i autor knjige Admir Lisica.

Botonjić je istakao važnost ovakvih događaja koji dodatno promovišu saradnju između Bošnjaka u dijaspori i matici Bosni i Hercegovini, te se osvrnuo na važnost djela “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja” koje su za veoma kratko vrijeme posjetile nekoliko država. Također, Botonjić se zahvalio prisutnima koji su svojim dolaskom potvrdili da cijene mlade autore koji se trude kroz svoj rad promovisati bošnjačku dijasporu.

Autor Lisica je u svom opširnom izlaganju obijasnio motive za pisanje jednog ovakvog djela, koje je jedno od rijetkih koje se bavi  bošnjačkom dijasporom. Autor je publici predočio stanje u bošnjačkoj dijaspori, hronologiju iseljavanja Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, kao i utjecaj dijaspore na povratak nacionalnog imena Bošnjak u periodu od 1945. do 1990. godine. Na kraju svog izlaganja, mr. Admir Lisica se zahvalio organizatorima promocije koji važe za jedan od najbolje organiziranih bošnjačkih džemata u dijaspori.

 

Na samom kraju Sulejman ef. Čolaković je govorio o autorovom dosadašnjem radu u redakciji portala AKOS.ba, saradnji sa Al Jazeerom Balkans, magazinom Stav, Islamskim informativnim listom Preporod i Anadolu Agency koje su mu dodatno pomogle u razvoju. Kao glavni imam džemata Ikre iz Munchena, Čolaković je istakao spremnost ovog centra da i dalje održava prisan odnos sa ostatkom dijaspore i maticom, te da će i u budućnosti iskazati spremnost na podršku važnih kulturnih događaja za Bošnjake, kao što je bila promocija knjige “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja”.

 

 

izvor: akos.ba

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok