wrapper

Izaberi jezik:

بسم الله الرحمان الرحيم

Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim 

S imenom Allaha, Milostivog i Samilosnog

 

الحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ، عَلَّمَ الْإِنْسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ، وَ أَرْسَلَ إِلَيْنَا رَسُولَهُ النَّبِيَّ المكَرَّم، سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّم، وَ رَضِيَ اللهُ عَنْ أَصْحَابِهِ وَ تَابِعِيهِمْ بِإحْسَانٍ وَ مَنْ سَارَ عَلىَ سَنَنِهِمْ فعَلِمَ و عَلَّمَ أو تَعَلَّم.

Zahvala doista pripada Allahu, Onome koji poduči (čovjeka) peru i poduči ga onome što nije znao. Onome koji nam je Svoga Poslanika, Vjerovjesnika poštovanog i cijenjenog, našeg prvaka Muhammeda, sallahu alejhi ve sellem, poslao. 

 

Neka je Allah zadovoljan sa njegovim ashabima (drugovima), tabiinima (pratiocima) u dobru i hajru, kao i sa svakim onim ko bude slijedio njihov put/trasu pa pri tom sazna, druge poduči, a i sam nauči. 

 

A potom:Allah, dželle še'nuhu, nam u Svojoj Knjizi, "u koju nikakve sumnje nema" (El-Bekare/Krava, 2. ajet - prijevod značenja), oporučuje: “O vi koji vjerujete, sebe i svoje porodice čuvajte od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti, i o kojoj će se meleki strogi i snažni brinuti, koji se onome što im Allah zapovjedi neće opirati, i koji će ono što im Allah naredi izvršavati” (Et-Tahrim/Zabrana, 6. ajet - prijevod značenja) 

 

Allahov Poslanik, salevatullahi alejhi ve selamuhu, nam u svom čistom sunnetu govori: “Svi ste vi pastiri i svi ste odgovorni za svoje stado. Imam je pastir u svom džematu i odgovoran je za svoj džemat. Čovjek je pastir u svojoj kući i odgovoran je za svoje ukućane.” (Buhari, 583.; Muslim, 1.829.)

 

Jučer, 17. jula 2016. godine / 12. ševvala 1437. g. po H., smo svjedočili jednom veličanstvenom skupu, Sommerfestu (Ljetnom festivalu) 2016, kojeg je organizovao i na kraju uspješno realizovao naš džemat, Ikre iz Minhena. 

 

Ljetni festival (Sommerfest) je bio veličanstven prije svega jer smo na sceni imali priliku da vidimo šta, koliko i kako znaju naša djeca i naši budući naraštaji koji će, inšallahu te'ala, biti glavni "kamen temeljac" ovog džemata.

 

Sva djeca mekteba različite starosne dobi su prikazala zavidan stepen znanja, umijeća i vještina, a posebno su se istakli polaznici Malog mekteba koji su jednostavno bili fenomenalni s obzirom na svoj uzrast. Šta drugo reći do mašallah, tebarekellah! Da tako nastave, budu još bolji i preteknu svoje roditelje. Amin!

 

Ovogodišnji Ljetni festival se sastojao od 16 scenskih tačaka u izvedbi Malog i Velikog mekteba, te članica hora našeg džemata. 

 

Tako smo imali priliku čuti dobrodošlicu prisutnim na 4 različita izraza iz 3 jezika, ajete iz sure el-Hudžurat/Sobe, polaznike Malog mekteba (koji su imali 9 tačaka), himnu BiH u izvedbi svih polaznika mekteba, odličnu glumu uz ilahiju musafir, obraćanja Sulejman-ef. Čolakovića i predsjednika hadži Almira Botonjića, podjelu bajramskih paketića te mnoge druge zanimljive sadržaje.

 

Dodijeljena je i diploma najboljem učeniku/polazniku mekteba za ovu godinu, Hiseini Tariku. 

 

Cjelokupna manifestacija je protekla u prelijepoj atmosferi, punoj ozarenih i veselih lica te slobodno možemo kazati, atmosferi koja je dosta sličila onoj bajramskoj od prije par dana. 

 

Sve čestitke i pohvale pripadaju našim muallimima Rizah ef. Fejziću, Husejn ef. Salkiću, kurra hafizu Admir ef. Husiću, bratu Adilu Tunižaninu i Sulejman ef. Čolakoviću, te muallimama Edini Zubčević, Merimi Tabaković, Zibi Botonjić, Saneli Husić, Fatimi Pljakić i Azri Mašinović koji/e su uložili ogroman trud i napor u protekloj godini kako bi naša djeca danas pokazala ono što znaju i umiju.  Džezakumullahu hajre-l-Džezai / Allah vas nagradio najboljom nagradom. Amin!

 

Molimo Uzvišenog Allaha, dželle ve 'ala, da nas uputi na Pravi put, učvrsti na njemu i ne dozvoli da s njega skrenemo nakon što nam je Istina dostavljena i pojašnjena. Gospodaru nebesa i Zemlje, poduči nas onome što će nam koristiti i daj da nam koristi ono čemu si nas podučio. Povećaj nam znanje, o Plemeniti, jer Ti si, uistinu, Sveznan i Mudar. Amin! Allahu naš, molimo te Tvojim najuzvišenijim imenom da našu djecu uputiš na Pravi put, sačuvaš ih od prokletog šejtana i da ih radošću pogleda naših učiniš. Amin ja Rabbe-l-'Alemin! We ahiru da'wana eni-l-Hamdu lillahi Rabbi-l-'Alemin / A naša posljednja dova je: „Sva hvala i zahvala pripadaju Allahu, Gospodaru svih svjetova“.

 

München, 17. juli 2016. g. / 13. ševval 1437. g. po H.

 

Cookies erleichtern die Bereitstellung unserer Dienste. Mit der Nutzung unserer Dienste erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies verwenden.
Ok