wrapper

Izaberi jezik:

Posljednji dan mjeseca aprila bio je dan u kojem se održavalo takmičenje mektebskih polaznika na nivou cijele regije Bajern. Svi putevi toga dana vodili su do džemata Fedžr, koji je bio domaćin takmičenja. Naravno, kao i svake godine, na takmičenju su učestovala i djeca koja pohađaju nastavu u našim mektebskim prostorijama.

 

Još od ranih jutarnjih sata osjećala se trema u zraku. Svako jutro je posebno samo za sebe, ali subotnje jutro posljednjeg dana mjeseca aprila mirisalo je na takmičarski duh, osjećaj treme i napetosti. Po dolasku u džamiju džemata Fedžr, smirenost smo potražili u 2 rekata tehijetul mesdžida. Sa namazom je došla smirenost i poslije je sve išlo lakše.

 

Do početka takmičenja međusobno smo se grlili, ljubili, pitali jedni druge za zdravlje, jer Bajern je velika regija i nažalost nemamo se prilike često družiti zajedno.

 

Imami su se povukli u svoje prostorije kako bi svaki takmičar dobio svoju šifru i na taj način spriječio bilo koji oblik pristrasnosti imama kod ocjenjivanja radova. Već u 10 sati počelo je mektebsko takmičenje iz oblasti ilmihala.

 

Naš džemat u ovoj kategoriji predstavljali su Tarik Hozanović u kategoriji do 12 godina i Aiša Botonjić u kategoriji od 12 do 16 godina. Ispitivanje se vršilo putem testa. Sva djeca su radila vrijedno protekle godine, što se vidjelo jer su sva djeca 30 pitanja uradila za manje od 15 minuta. Zatim su imami ušli u prostorije da ocjene radove.

 

Interesantno je reći da je borba za prva tri mjeseca bila neizvjesna i žestoka, a na kraju su odlučivale nijanse i sekunde tj. ko je predao urađeni test ranije. Na kraju je Aiša Botonjić u svojoj kategoriji osvojila 3 mjesto sa 53 od 57 bodova, dok je Tarik Hozanović osvojio 47 od 50 bodova I zauzeo 5 mjesto na takmičenju u svojoj kategoriji. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo njihovim roditeljima na odanosti u radu i našim učesnicima na pokazanom znanju.

 

Od 11:30 počela su takmičenja iz oblasti Kiraeta. Naš džemat u ovoj kategoriji predstavljala je Sumeja Ahmetlić u kategoriji do 12 godina i Nurdin Karamović u kategoriji od 12 do 16 godina. Prvo je pred komisiju izašla Sumeja. Sura Jasin gledajući, ašere i zadnjih 10 sura iz Kur’ana ispitivala je komisija svakog učesnika. Sumeja Ahmetlić je sa ponosom, kao i njen brat prethodne godine, osvojila prvo mjesto. Nakon Sumeje nastupio je Nurdin u svojoj kategoriji. Cijeli Kur’an gledajući po principu koju stranicu otvori komisija, zatim početak sure Bekare napamet i ašere po izboru. Nurdin je osvojio 2 mjesto i još jednom obradovao naše džematlije. Blago li se njihovim roditeljima na Sudnjem danu i blago li se njihovim učiteljima.

 

Pred klanjanje podne namaza, uslijedile su podjele nagrada svakom učesniku jer danas su svi bili pobjednici. Ipak, sa ponosom možemo reći da je naš džemat osvojio tri nagrade u 3 različite kategorije, što dokazuje da naš Ikre mekteb tim radio vrlodobro protekle mektebske godine.

 

Organizacija takmičenja je bila za svaku pohvalu i koristimo ovu priliku da se zahvalimo organizatorskom džematu Fedžr na dobro odrađenom poslu. Na kraju je svaki takmičar  otišao kući sa osmjehom i sa po jednom hedijom što je još jedan pokazatelj domišljatosti i dobre organizacije ovogodišnjeg domaćinskog džemata.

Cookies erleichtern die Bereitstellung unserer Dienste. Mit der Nutzung unserer Dienste erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies verwenden.
Ok