wrapper

Sprache auswählen:

Danas, 22. jula 2017. godine, u 10:00 h ispred olimpijskog trgovačkog centra, na samom mjestu stradanja prošlogodišnjih žrtava grad Minhen je organizovao prvu godišnjicu sjećanja tog nedjela pod parolom „Da ne zaboravimo i da se više ne ponovi“. Današnjem masovnom okupljanju je prisustvovalo preko hiljadu ljudi, među kojima su bili i najviši predstavnici vlasti Grada na čelu sa gradonačelnikom - Dieter Reiter, premijerom Bayerna Horst Seehofer zatim i predstavnici krovne organizacije Vijeće muslimana Minhena Mustafa Yakac koji zvanično predstavljaju sve muslimane na nivou samog Grada.

Iako vidno potreseni, tu su bili i najbliži od stradalih žrtava. Nekoliko puta tokom programa svi prisutni su mogli čuti bolne jecaje, pa čak i padanja u nesvjest. Nakon obraćanja najbliže rodbine od nekih stradalih, kratak program su izveli predstavnici različitih vjerskih zajednica, pa i naše islamske.

Okupljenoj masi se prvo obratio predsjednik Vijeća muslimana Mustafa Yakac, a zatim je odlomak iz Kur'ana na arapskom jeziku proučio Hafiz Asllan Tahiraj. Programu su prisustvovali i imami tri bošnjačka džemata iz Minhena: Izet ef. Bibić (Fedžr), Mirza-ef. Džafić (Tevhid) te naš imam, Sulejman ef. Čolaković.

Molimo Allaha, dželle ve 'ala, da stradalim žtrvama ovog zločina pređe preko hrđavih postupaka njihovih, da im se smiluje i svojom milošću ih u džennet uvede. Amin ja Rabbe-l-'Alemin!

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok