wrapper

Sprache auswählen:

„Allahova ruka je nad džematom, pa ko se odvoji od džemata, odvojio se za Džehennem“ (Tirmizi).


Nedjelja je ovog vikenda bila posvećena ženama džemata Ikre. Naime, u nedjelju, koja je već iza nas, 10.02.2019. godine, u prostorijama džemata Ikre odvijao se "Prijem za nove sestre", a potom i "Skupština za sve sestre" džemata.

Na spomenutim događajima odazvalo se preko 80 sestara. Prijem je počeo onako kako to i dolikuje, učenjem Kur'ana časnog, čije ajete je proučila hanuma uvaženog nam kurra hafiza Admira Husića, Sanela Husić. Potom se upriličila topla dobrodošlica od strane "Organizacijskog tima ženskog sektora" džemata i predstavljanje istih. Program je vodila muallima malog mekteba Edina Zubčević, koja je toplim riječima izrazila dobrodošlicu. Nakon nje je svoj tim predstavila Adisa Ahmetlić, koja je na čelu tima Ehrenamt, a potom, Meliha Lučanin na čelu tima Seelsorge i za socijani fond ženskog sektora, Ehlimana Heco-Beganović. Vođa i glavna koordinatorica ženskog sektora džemata Ikre, profesorica Fatima Fetahović – Pljakić, je prilikom svog obraćanja između ostalog, istakla je važnost zajednice (džemata) u Islamu.

Tokom programa, mogli smo uživati u lijepim glasovima naših malih slavuja, i tekstovima posvećenim sestrama našeg dzemata, čiji su autori, također, sestre džemata.

Pred sami kraj nove sestre su imale priliku da se predstave, a nokon toga su primile i prigodne poklone.

Ni ovaj skup, elhamdulillah, nije prošao bez emotivnijeg dijela, suza radosnica i hedija sestrama koje su tek stavile svoju krunu (hidžab) i sestrama koje su, uz Allahovu pomoć, svršenice Sufare, te su od onih kojima se Allah smilovao i ulio u srca njihova ljubav prema Kur'anu Časnome, i učenju istog.

Nakon ikindije namaza, upriličena je skupština za sve sestre. Predsjednik džemata Ikre, Almir Botonjić, zajedno sa sekretarom džemata, Amelom Matrić, imali su priliku predstaviti ORGANIGRAM I KODEKS PONAŠANJA DŽEMATLIJE IKRE, te su također istakli i veliku važnost jedinstva dzemata.

Nakon ovih događaja, sestre su imale prelijepo druženje uz posluženo slano i slatko.

„Zajednica (jedinstvo) je rahmet (Allahova milost), a razjedinjenist je azab (Allahova kazna)
(Ahmed u Musnedu).

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok