wrapper

Sprache auswählen:

U vikendu koji je već iza nas, u razdoblju između 25. i 27. januara 2019. godine, 80 članova našeg Džemata otputovalo je na trodnevni zimski kamp u austrijski gradić Ramsau am Dachstein.

Iza nas su tri prelijepa dana međubratskog druženja, uživanja u različitim zimskim sportovima, zajedničkih namaza i vjerskih predavanja, tri dana dječije radosti, skike i veselja, tri dana druženja između žena, majki i sestara našeg džemata.

Ovaj Kamp nam je poslužio, s obzirom na današnji trend zadiranja tehnike u privatne živote ljudi, a pogotovo omladine, ali i s obzirom na zauzetost i poslovne obaveze starijih, i kao izvrsna prilika da se nešto intenzivnije, „čak“ tri dana, družimo negdje u planini, daleko od toliko izraženog uticaja te tehnike.

Vođa puta, organizator i inicijator svega ovoga je bio naš brat Emir Kadić, zvani Kadija. Ovom prilikom molimo Uzvišenog Allaha da ga obaspe milošću Svojom i uvede u Džennet-i Firdevs. Amin!

Od Omera ibn el-Hattaba, radijallahu anhuma, prenosi se da je pri­povijedio:„Slušao sam Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, kada govori: 'Zaista je Allah, tebareke ve te’ala (blagoslovljen i uzvi­šen je On), sretan i zadivljen dok gleda ljude kako u džematu klanjaju.“(Medžmeu'z-zevaid,163/2)

Bilježi imam Tirmizi u svome ''Sunenu'' od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Allahova ruka je nad džematom, zajednicom!“ (Šejh Albani, rahimehullahu te'ala, hadis je ocijenio vjerodostojnim u „Sahihu i da'ifu Sunenut-Tirmizi“, 2166.)

En-Nu'man b. Bešir, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Sa džematom je milost, dok je u cijepanju kazna.“ (Abdullah b. Ahmed u svojim dodacima na ''Musned'' i Ibn Ebi Dunja, a šejh Albani, rahmetullahi alejhi, hadis je ocijenio dobrim u ''Zbirci vjerodostojnih hadisa'', 667. i ''Zilalul-Dženneh'', 93.)

Ovo su samo neki od hadisa o važnosti i vrijednosti Džemā'ata i džematskog djelovanja, kojih ima veoma mnogo i nije nam cilj iste ovdje nabrajati, koje mogu osjetiti i doživjeti samo oni koji djeluju kroz neki Džemā'at, a nikako oni koji djeluju samostalno.

 

Ve āhiru da'wānāeni'l-amdu lillāhi Rabbi l-'ālemīn!
naša posljednja dova je: „Sva hvala i zahvala pripadaju Allahu, Gospodaru svih svjetova“.

München, 30. januar 2019. godine

 

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok