wrapper

Sprache auswählen:

Večeras smo se okupili da poslušamo, izvučemo pouke i poruke i podučimo se iz primjera događaja i doživljaja magistra Damira efendije Babajića koji nas je svojim prisustvom počastio uz promociju svoje knjige "Moj pogled na život iz kolica".

Sulejman ef. Čolaković je na samom početku predstavio bogatu biografiju i marljivi rad ovog mladog efendije i kratkim obraćanjem skrenuo pažnju prisutnima na to kako musliman treba da se ophodi prema nevoljama i iskušenjima koja ga snađu u životu, a primjerima iz Kur'ana časnog i iz vremena ashaba i Poslanika a.s.w.s. u raznim situacijama dočarao je islamsko viđenje na ovu temu.

Potom je uslijedilo izlaganje našeg uvaženog gosta koji je pokazao svojim primjerom kako musliman može da prevaziđe iskušenja koja ga snalaze i kako je musliman uvijek na dobitku. 1 godinu i 17 dana proveo je u bolnici ne videći ni nebo za to vrijeme, a bio mu je pitanju život nakon automobilske nesreće. Nakon toga je doživio mnoštvo operacija i borbe za oporavak, a živio u kolicima. Vodilja za psihički oporavak i snagu mu je bilo saznanje da Allah dž.š. svakog svoga roba voli više nego njegova majka, a zahvaljuje Mu se za sljedeće stvari do kojih je došao kroz iskušenje koje ga je snašlo:
- Da Allahu kroz to približio
- Da Ga je spoznao bolje
- Što je ujedinio njegovu porodicu kroz njegov primjer
- Da spoznao ko mu iskren prijatelj i ko nije.

Također se u zadnje vrijeme bavi odnosom Islama prema osobama sa posebnim potrebama, a sada je na terenskim istraživanjima zbog doktorske disertacije.

Istinita priča babo hadžija nekoliko miliona na lotu, a sada je on na psihijatriji njegova dva sina na odvikavanju od droge, dakle samo Allah zna šta je dobro za nas i šta nije.

Prenio je prisutnima naučene lekcije:
Prva lekcija iz invalidskih kolica života nakon silnih bolova i iskušenja je kada odlazi na liječenje u Fojnicu gdje mu jedna majka očita lekciju života. Nju je sreo sa troje djece, "Majka kako si?", upitao ju je, kaže: "Hvala Allahu dž.š. što me je počastio da budem majka.". "A troje djece u invalidskim kolicima", pomislio je, a ona je dodala "i koji me počastio da budem hizmećar ovoj djeci.".
Druga lekcija u istoj bolnici od drugog bolesnika koji ne može ni rukama ni nogama i kada je efendija počeo da plače kad nije mogao na utakmicu ovaj mu kaže zahvali Allahu dž.š. što ti je ta jedna u funkciji što možeš svoju kćerku Aminu zagrliti ja to ne mogu
Treća u Rusiji upoznao nekog bogataša koji je imao sina koji je slomio vratnu kičmu
On kaže da mi je da moj Kristijan samo se može najesti sam svojom rukom sav bi imetak koji imam dao

Također je poručio prisutnima da čuvaju svoje porodice jer to je naš temelj opstanka, a 72% brakova se raskinu. Omladini je poručio da Allah dž.š. spušta milost na brak.

Knjigu koju je napisao na receptima, diktafonima i papirićima, a izdao ju je da pokaže invalidnim osobama i osobama sa posebnim potrebama da nema barijere koje ne mogu preći.

Njegova posljednja poruka je: "Učite što više Kur'an i razumjevajte ga, klanjajte namaz ako vam je teško, dijelite sadaku i znajte, i lijepa riječ je sadaka, pa i razumjeti brata u situaciji u kojoj se našao, i na kraju donosite salavate na našeg miljenika i poslanika Muhammeda s.a.w.s. i ne izostavite svoje dove.

Hvala Allahu na svim njegovim blagodatima koje je podario, a njih je more.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok