wrapper

Sprache auswählen:

“Domovina u mom srcu” je naziv manifestacije koju je organizovao centar Ikre, tj. poseban tim koji djeluje u sklopu centra, tim Domovina. Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, naš tim je organizovaro seminare, predavanja i radionice namijenjene prvenstveno našoj djeci i omladini u Minhenu. Željeli smo dostojno popratiti značajan datum za našu domovinu, ali ne samo kroz svečani ili zabavni program, nego kroz niz predavanja iz bosanskog jezika, historije i geografije Bosne i Hercegovine. Naša djeca koja idu u njemačke škole, nemaju priliku da se susretnu sa ovim temama, pogotovo kad je u pitanju geografija i historija.

Ukupno je preko 50 učenika prošlo kroz 5 časova bosanskog jezika i kroz isto toliko časova historije i geografije Bosne I Hercegovine. Manifestacija je, također, bila i takmičarskog karaktera, pa su najbolji učenici po grupama i predmetima nagrađeni prigodnim nagradama. U sklopu manifestacije održano je i predavanje na temu diskriminacije obrazovnog sistema u manjem bh. entitetu i nemogućnosti bošnjačke djece da uče bosanski jezik u svojim školama od strane Nijaza ef. Duzana, kao i promocija knjige “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja” Admira Lisice. Nakon održane nastave, upravo na 25. novembar održana je i završna manifestacija. U svečanoj atomsferi uz prigodne recitacije i obraćanja, učenicima su podijeljeni certifikati i prigodni pokloni sa bosanskohercegovačkim motivima.

Cilj ove manifestacije jeste da se naša djeca upoznaju sa svojom domovinom, da vide kako ona ima hiljadugodišnju tradiciju, svoj jezik i pismo, veliki broj velikana i historiju kojom se mogu ponositi. Kada naša djeca spoznaju odakle dolaze, postaće ponosni na svoje porijeklo i čuvaće domovinu u svom srcu. Ako je domovina u našim srcima, onda ona za nas ima veliki značaj u životu i u svom cjelokupnom djelovanju ćemo nastojati pomoći domovinu. Teška situacija i razlozi koji su nas možda i podstakli da napustimo svoju domovinu ne smiju u nama ostaviti dubok trag i moramo biti svjesni koliki značaj i ulogu naša domovina ima u našim životima. Imajući u obzir da je nastavu prošlo preko 50 učenika i da su komentari i odgovori od učenika, roditelja i svih uključenih, više nego pozitivni, možemo zaključiti da je projekat bio veoma uspiješan. U narednom periodu naš tim će raditi na sličnim projektima, budući da povezivanje domovine i dijaspore kroz omladinu vidimo kao jedan od ključnih zadataka i ciljeva tima Domovina i centra Ikre općenito.

Ne dozvolimo da nam domovina padne u zaborav!

Čuvajmo domovinu u svom srcu!

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok