wrapper

Sprache auswählen:

 

U sklopu projekta obilježavanja 25. novembra, dana državnosti Bosne i Hercegovine, pored nastave tj. seminara iz bosanskog jezika i historije, održana je i promocija knjige mladog magistra historije, Admira Lisice, pod naslovom "Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja". Ovaj događaj desio se u proteklu subotu, 26.11.2018., a za ovu priliku ustupljen je termin redovnog sedmičnog predavanja i druženja u centru Ikre. Treba istaknuti da je Lisica također bio i jedan od predavača na seminaru koji je održan istog vikenda.

Pozitivna nit Bošnjaka, ma gdje oni bili, prožima se kroz ovo njegovo djelo. Ispunjeno je pozitivnom energijom, činjenicama i životnim pričama, ali i razmišljanjima o domovini i očuvanju bošnjačkog identiteta. Od istoka do zapada, od Australije do Meksika, naši vrijedni bošnjaci očuvali su su svoju tradiciju, vjeru i nisu zaboravili svoju bošnjačku nacionalnost. Knjiga je ispunjena i primjerima uspješnih Bošnjaka u dijaspori, bilo iz ugla sposobnosti da se snađu u okolinama u koje su protjerani iz svojih domova, ili pak sposobnosti da izgrade "tvrđave" u kojima će čuvati svoje porijeklo, kao što su radio stanice, časopisi, udruženja, džemati ili kulturni centri.

Magistar historije Admir Lisica je prilikom obraćanja prisutnima pojasnio i posmatranje Bošnjaka u dijaspori iz drugog ugla, pozitivnog ugla, onako kako im i dolikuje. Oni možda svojoj domovini ne bi bili u stanju pomoći da su u njoj ostali, što nažalost nisu ni mogli, ali sada su samo jači i mogu u većini slučajeva puno više pomoći u njenoj izgradnji, napretku i razvoju.

Nakon održane promocije, prisutni koji su bili zainteresirani za knjigu su rado kupili primjerak knjige, a druženje je naravno nastavljeno i nakon oficijelnog programa, uz kahvu.

Centar Ikre i njegov Tim "Domovina" i ovim putem čestita Admiru Lisici na izdanom djelu, lijepom predavanju i promociji, održanim časovima historije našoj djeci, kao i lijepom druženju, u nadi da ćemo ostvariti kontinuitet u promovisanju bitnosti našeg identiteta, važnosti znanja, te edukaciji nas i naše djece i omladine na tom i drugim bitnim poljima.

Ne dozvolimo da nam domovina padne u zaborav!

Čuvajmo domovinu u svom srcu!

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok