wrapper

Sprache auswählen:

Džemat Ikre iz Minhena je početkom novembra ove godine po treći put bio domaćin srebreničkim majkama, žrtvama i svjedocima genocida počinjenog nad Bošnjacima u BiH 92'-95., otvarajući im vrata svojih domova za okrjepu tokom njihovog proputovanju za Hag. 
 
Domaćini su svoje goste primili na konak 4. novembra ove godine na putu za Hag i 7. novembra pri njihovom povratku za BiH kako bi im olakšali put dugačak oko dvije hiljade kilometara samo u jednom pravcu.
„Ovo gostoprimstvo naših dobrih Bošnjaka džemata „Ikre“ nam mnogo znači. Mi majke i žrtve genocida ulazimo u godine i ovako dug put je veliki napor za nas. Džemat „Ikre“nam puno pomognu time što prenoćimo kod njih i tokom odlaska i tokom povratka iz Haga. Ugoste nas kao najrođeniju rodbinu. Mnogi bi voljeli da mi ne idemo na ova putovanja, da se genocid i naši ubijeni sinovi zaborave i da više ne tragamo za našim nestalim. Mi zaborav nećemo dopustiti, mi ćemo se boriti za istinu i pravdu sve dok smo žive i nadamo se da će se to nastaviti i poslije nas, jer mi to radimo zbog budućnosti sviju. Protiv mržnje se moramo svi zajedno boriti. Ovaj džemat nam ulijeva nadu da će našu borbu imati ko nastaviti i poslije nas“, kazala je  predsjednica Udruženja Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić.
 
Predstavnici udruženja srebreničkih majki, žrtava i svjedoka genocida u BiH su na ovaj put u Hag išli zbog statusne konferencije za ratnog zločinca Ratka Mladića, koja je održana 6. novembra, kao i zbog održavanja više sastanaka sa zvaničnicima Mehanizma za krivične sudove u Hagu (MICT). Sastanci su održani na njihov zahtjev u cilju pojašnjenja problematike vezane za promjene sudija koja u mnogome ugrožava dalji rad ovog suda u žalbenim postupcima i izricanju konačne presude ratnim zločincima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. 
 
Također, tokom susreta u Hagu žrtve su istakle da se u regionu još uvijek traga za više od 10.000 osoba, da regionalna saradnja nazaduje, tj. kako kaže predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH Murat Tahirović, ta saradnja danas ne postoji, a poznato je da su počinitelji ratnih zločina u BiH danas sklonjeni u Hrvatskoj i Srbiji, gdje sudovi uopće ne sude za udruženi zločinački poduhvat i genocid.
 
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok