wrapper

Sprache auswählen:

Kurban BAJRAM u Minhenu 2018
 
Već dugi niz godina u glavnom gradu Bavarske, München-u, džematlije bošnjačkih džemata zajednički obilježavaju Bajram namaz. Tako je to i ovog Kurban ili Hadžibajrama, 21.08.2018. godine na već svima poznatoj adresi Frankfurter Ring 150d. Iako je većina naše braće u ovom periodu na odmorima u našoj domovini Bosni i Hercegovini te Sandžaku i Makedoniji u ranim jutarnjim satima pred sabah namaz radosna i vesela lica ispunila su, za tu priliku, lijepo opremljenu salu. Sijala je na licima vjernika posebna bajramska svjetlost, a lijepa su odijela mirisala raznim mirisima.
 
Glas mujezina, našeg brata Semira Ramića je ulio sreću u njihova srca i muktedije su se nanizale u saffove za Abdulvehab efendijom Vehabovićem. Poslije klanjanja sabah namaza počeo je vjerski program koji će trajati do pred sami Bajram namaz. 
Na ovoj svečanosti smo imali čast da nam u zijaret kao predavač dođe doktor Hajrudin efendija Balić iz Novog Pazara. Lijepim vazom nas je podsjetio na značaj i vrijednosti Kurban Bajrama
 
Nakon toga se u 06:50 pristupilo i samom klanjanju Bajram namaza i hutbom našeg musafira na temu: 
"Bitnost zajednice i održavanja tradicije za nadolazeće generacije." 
Izlaganje doktora Balića bilo je veoma nadahnuto i srž pouke se spustila na prisutne u hadisu o sedmorici u hladu Arša, kad drugog hlada ne bude bilo. 
 
Po obavljenom namazu džematlije džemata Hidaje, Fedžr, Tevhid i Ikre jedni druge grlili su bratski i čestitali jedni drugima nastupajuće blagdane.
Popila se i pokoja kahva i sok te se zasladilo uz za Bajrame neizbježnu baklavu.
 
Čestitamo svima nastupajuće radosne dane uz BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.
 
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok