wrapper

Sprache auswählen:

Na večerašnjem posljednjem ispraćaju našeg dragog i voljenog brata Muhameda Hasanbegovića - Hame, u džematu Ikre iz Minhena prisustvovao je ogroman broj ljudi. 
 
Dženazu namaz je predvodio imam džemata Ikre Sulejman ef. Čolaković, nakon čega se kratko obratio i prepustio riječ glavnom imamu Bajerna Izetu ef. Bibiću. Izet ef. je prisutne podsjetio na zajedničkog ahbaba, njegove lijepe osobine i čud, njegov ahlak i moral, te zatražio u njegovo ime halala.
 
Muslimani iz svih džemata Minhena došli su da ga isprate, da mu, iako vjerovatno niko nije ni imao šta, halale sve. Došli su da zamole Allaha dž.š. da mu podari džennetske perivoje i da bude onaj koji će se odmoriti, a ne od onih od kojih se odmaraju. 
 
Prostorije su bile krcate, tuga i čežnja se osjetila u zraku. Sjeta na njega vijugala se mislima prisutnih koji su ga poznavali, a ako se trefio tu i neko ko ga nije poznavao, bilo mu je jasno o kakvom se čovjeku tj. mladiću tu radi. 
 
Plačne oči i teški uzdasi. Ujedno i podsjećanje da smo mi ti koji su još uvijek ostali, koji još uvijek imaju priliku da urade dobro djelo, koji imaju priliku da se kane onoga lošeg što je pri njima i da nikako ne idu u novo loše. Ujedno i nekakvo zadovoljstvo, što imamo jedni druge, pa se onako još možemo lijepo poselamiti i zagrliti. 
 
Allahu pripada što je na nebesima i na zemlji, On je svemu rok odredio, i Njemu ćemo se svi vratiti. Molimo te o Allahu, da oprostiš našem bratu Hami, da mu se smiluješ, a nama koji ostajemo podariš snage da ustrajemo u dobru, radimo još više dobra i klonimo se od svakog zla.
 

Media

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok