wrapper

Polaznici martovsko-aprilske umre iz džemata „Ikre – Minhen“ imali su sinoć između akšam i jacije namaza edukativni seminar o adabima i propisima Umre.

Prvo obraćanje je bilo od strane našeg imama Sulejman ef. Čolakovića, šerijatskog vodiča na ovoj umri, koji je sve prisutne u kratkim crtama upoznao sa najvažnijim propisima i adabima Umre po njihovom redoslijedu, a zatim je riječ uzeo glavni vodič za Hadždž i umru ispred Mešihata IZBNJ, Izet ef. Bibić, koji ujedno obnaša i funkciju glavnog imama MIZ Bayern.

Izet ef. je u svome izlaganju težišnu tačku stavio na duhovnu pripremu budućih umraša. Izdvojio je nekoliko veoma dirljivih detalja sa njegovih hadževa i umri koje je predvodio kao vodič, a koji nikoga ravnodušnim ne mogu ostaviti. To mu i jeste, kako sam reče Izet ef., glavni pokretač da ustraje u organizaciji svega toga. Naravno, organizacija jednog takvog projekta, kao što je Hadždž i umra, na jednom takvom nivou iziskuje i neka iskušenja, o čemu je, također, bilo riječi.

Pred kraj ovog programa svi prisutni su dobili priliku da upitaju sve što ih interesuje ili oko čega imaju bilo kakvu nedoumicu.

Nakon klanjane jacija-namaza u džematu druženje uz posebnu tortu i kahvu nastavili smo u drugim prostorijama našeg džemata.

Zahvaljujemo se glavnom vodiču za Hadždž i umru, Izet ef. Bibiću, na prelijepom izlaganju i bespoštednoj borbi i trudu na ovom polju, kako na nivou MIZ Bayern, tako i na nivou Mešihata IZBNJ.

Hvala i zahvala pripadaju Uzvišenom Allahu, i na početku i na kraju.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok