wrapper

Sprache auswählen:

Seminar je trajao od 22. do 24. decembra u prostorijama džemata "Fedžr" u Minhenu. Elmedin Haskić, predstavnik omladine ispred džemata "Ikre - Minhen", je, također, uzeo svoje učešće na ovom dvodnevnom seminaru.

Prvi dan programa je imao za cilj definisati viziju naše omladine do 2023. godine, tj. uspostaviti konkretne ciljeve i vizije. Dogovoreno je da će viziju i strategiju omladinskog rada nadzirati Islamska Zajednica dok će sami omladinci biti zaduženi za sve ostalo počevši od uspostave omladinskih timova unutar džemata, uspostave strategije i konkretizacije rada, stvaranja imidža itd.

Drugi dio programa prvog dana je ponudio nekoliko predavanja i prezentacija uvaženog Valdeta Peštalića na temu "Projekt menadžment" i "Kako implementirati uspješan projekat".

- Drugi dan programa je bio konkretan rad. Učesnici su dobili nekoliko zadataka (SWOT analiza itd.).

Prisutnima se u međuvremenu obratio još jedan gost predavač, Ismet Bećar, pitanjima: "Da li, i zašto, je Evropa kršćanska?", zatim: "Da li, i zašto, je terorizam pripisan islamu?". Svi učesnici su u formiranim grupnim timovima razgovarali i predstavili svoje neke vizije te razmijenili mišljenja oko zadatih tema.

Potom je Ismet Bećar pojasnio gore spomenuta pitanja, a zatim pojasnio i suštinski značaj bošnjačkog identiteta u svoj toj priči naglasivši da su muslimani već dugo vremena stanovnici Evrope i da se ne moramo stiditi naše vjerske pripadnosti i identiteta. Također, naglasio je da je prvi Rječnik bosanskog jezika napisao musliman 1627. godine, a Hrvati i Srbi su tek 200 godina poslije toga dobili svoje Rječnike. Tako da danas niko ne pita: "Postoji li srpski jezik?!", a svi se pitaju: "Da li postoji bosanski jezik?!"...

Na samom kraju ovog dvodnevnog seminara, učesnici su rezimirali sve rečeno i pokazano, formirali su Whats App grupu radi daljeg kontakta kako bi se ovaj, pažnje vrijedan, projekat "Mreže mladih" implementirao polahko i kroz omladinske timove svakog džemata pojedinačno, inšallah.

Džemat Ikre - Minhen će i dalje nastaviti maksimalno davati svoju potporu naporima koje ulaže "Mreža mladih" uz Allahovu pomoć.

Omladinski tim džemata Ikre - Minhen

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok