wrapper

Sprache auswählen:

 
Dana 26.11.2017. godine poslije akšam namaza, održana je prva skupština žena otkako je džemat preselio u nove prostorije. Skupštini je prisustvovalo 30-ak žena u ugodnom ambijentu, za što su se pobrinule naše drage sestre volonterke.
 
Uvodna riječ i opis džematske politike pripala je predsjedniku Botonjić Almiru. Prikazana je prezentacija planova u budućnosti i istaknut porast broja džematlija, koji zahtijeva još bolju organizaciju i generiše nove izazove. Svi prisutni su mogli pratiti organigram, gdje su formirani sektori ljudi koji djeluju u svrhu rješavanja svih problema i pitanja u njima određenim oblastima.
 
Rizah-ef. Fejzić, predsjednik omladinskog sektora, istakao je važnost omladinskog tima konstatirajući da mjesečno kroz različite projekte i manifestacije naš džemat ugosti veliki broj djece i omladinaca. Rizah-ef. je predstavio i mektebski kalendar za 2018. godinu, stručno ilustrovan i sa halal certifikatom. Do kraja večeri kalendar je bio skoro rasprodat.
 
Amel Matrić, sekretar i jedan od osnivača džemata „Ikre“, pozabavio se sljedećim temama: odbor, džematlije, prostorije, finansije i kupovina prostorija. Također je spomenut i zajednički rad našeg džemata sa Mešihatom IZBNJ i „Vijećem muslimana Minhena“, gdje mi imamo naše predstavnike.
 
Imam Sulejman-ef. Čolaković opisao je rad mekteba, halke Kur'ana i imamske aktivnosti. Istakao je vrijednost mekteba i njegove glavne ciljeve, što zavisi od različitih faktora. Kao osnovni cilj istakao je razvoj instikta kod djece da razlikuju dobro od zla, da prepoznaju ono što islam podržava, a šta ne. Također je naveo kao jako bitan faktor to da obaveza mekteba treba biti popraćena brigom roditelja.
 
Kratko predavanje održala je profesorica i Fatima Fetahović - Pljakić dajući fokus o važnosti Allahove kuće, o tome kako se ophoditi jedni prema drugima, o međusobnom poštivanju, razumijevanju, sestrinskoj ljubavi, senzibilnosti i pomaganju u džematu. Riječi pohvale uputila je sestrama sa posebnim aktivnostima.
 
Opisom aktivnosti „Malog mekteba“ pozabavile su se sestre Zubčević Edina i Tabaković Merima. Istakle su važnost učenja predškolskog uzrasta, sa obrazloženjem da rana stimulacija djece u toj dobi ima veliku ulogu u učenju i uspjehu u daljim periodima života i kako se kroz „Mali mekteb“ odvija socijalizacija putem interakcije i komunikacije u grupi. 
 
Na kraju, članovi Odbora predstavili su sektor sestara „Ikre“ čija je uloga predstavljanje pojedinih segmenata rada džemata kao i poboljšanje lojaliteta i suptilnosti svih sestara zajedno kroz bolju organizaciju rada džemata „Ikre“.
 
Sam kraj bio je otvoren za pitanja i diskusiju uz otvoreni buffet i ugodno druženje.
 
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok