wrapper

Druženje svih džemata medžlisa Islamske zajednice Bošnjaka Bayern u okviru projekta "Svi zajedno" održano je večeras, 18.11.2017. godine u prostorijama džemata Ikre - Minhen.
 
Sa prostorijama, iako prostranim, počeo je program još jednog druženja u sklopu projekta "Svi zajedno" bez ijednog slobodnog mjesta.
 
Sulejman ef. Čolaković je u svojstvu domaćina otvorio druženje kratkim obraćanjem najavivši ovogodišnjeg prvaka u učenju Kur'ana na nivou Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke Nurdina Karamovića, inače polaznika mekteba Ikre - Minhen. Nurdin nas je počastio prelijepim i nadasve ispravnim učenjem odlomka iz sure Kehf.
 
Nadalje, Sulejman ef. nas je podsjetio na početke i koristi ovog projekta, najavio Ferida ef. Mujezinovića koji je izveo jednu od patriotski ilahija,  predstavio prisutne efendije i zahvalio im se na prisustvu, te zamolio Dr. hafiza Benjamina ef. Idriza da se obrati prisutnima.
 
Benjamin ef. Idriz se u početku svog izlaganja zahvalio na pozivu glavnog imama medžlisa Bayern, Izet ef. Bibića, za poziv da održi predavanje i čestitao džematu Ikre na novim prostorijama kao i za gostoprimstvo i lijep doček. Tema njegovog obraćanja je bila Allahov Poslanik a.s. i kako shvatiti misiju i viziju Allahovog poslanika s.a.w.s.. Prva i autentična stepenica spoznaje Poslanika a.s.w.s. bi bio Kur'an časni iz kojeg se uvaženi hafiz potrudio da objasni karakteristike, misiju i viziju Božjeg Poslanika Muhammeda s.a.w.s.. Tako je navodeći ajete iz Kur'ana, objasnio kako je Poslanik a.s. bio između ostalog i jako pozitivna, vedra i nježna ličnost u svakom smislu. Objasnio je i kako je spomenuto da je sabur jedna od tih plemenitih osobina koju i svi mi moramo da pri sebi imamo. Naveo je i same početke Objave gdje Allah dž.š. poziva Poslanika a.s.w.s. da poziva ljude u vjeru, Allaha veliča, haljine očisti i kloni se svega što je ružno. Upitao je sebe i sve prisutne da li smo izolirani i da li pozivamo ljude oko sebe naglasivši da je Muhammed a.s. poslanik svih ljudi, a ne samo muslimana i da je on bio milost svim ljudima, a ne onako kako ga neki od onih koji u njega ne vjeruju predstavljaju jer Poslanik a.s. kaže: "Nećete vjerovati sve dok ne budete milostivi jedni prema drugima." (Taberani). Tako da je, kako je Allah gospodar svih ljudi, tako je i poslanik Muhammed a.s.w.s. poslanik svih ljudi, a ne samo muslimana. Svoje izlaganje je završio sa savjetima da s obzirom na ajet "Vi u Allahovu Poslaniku imate najljepši uzor.."( 21. ajet Sure Al-Ahzab) da ga moramo da slijedimo u svemu, njegovoj misiji, mudrosti i modelu, kao i da treba da podržimo Muhammeda a.s.w.s. (djelima), donosimo salavate na njega i govorimo drugima o njemu.
 
Druženje je nastavljeno sa ilahijama "Zvao bih te Gospodaru" i "Iz blizine srce sluti" imama džemata Hidaje i obraćanjem glavnog imama Izet ef. Bibića. 
 
Efendija Bibić se zahvalio na prelijepom dočeku džemata Ikre, predsjednika, imama i džematskog odbora i konstatovao da je to sigurno jedan od uzroka bereketa. Govorio je o bratstvu i da onaj ko okreće leđa bratu vjernika ne može osjetiti slast imana. Na ovakvim skupovima se zbližavamo, upoznajemo, družimo, volimo i bratimo. Ovakve stvari će jos više zbližiti naša srca i ako budemo iskreni ovakvi skupovi ce opstat, u suprotnom će stati. Na kraju se zahvalio na dolasku svima i najavio obilježavanja dana državnosti Bosne i Hercegovine i dana Sandžaka u džematu Fedžr i pozvao na prisustvo.
 
Na kraju oficijelnog programa Sulejman ef. je najavio skromni poklon za sve prisutne, Nusret ef. Hodžić počastio prisutne jednim odlomkom iz Kur'ana časnog, a dr. Fikret ef. Arnaut dovom.
 
Nakon toga je, po običaju, uslijedilo i ugodno druženje džematlija uz zakusku, a na iznenađenje prisutnih sevdalinke su odzvanjale još dugo.
 
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok