wrapper

U nedjelju uvečer, 17. ramazana 1438. g. po H. na dan Bedra, u prostorijama džemata Ikre - Minhen organizirali smo još jedan ramazanski iftar za omladinu našeg džemata.

Iftar je protekao uz lijepo druženje, vidljivu radost i ukusnu zakusku, baš onako kako to i dolikuje ramazanskim iftarima, a što ih, ujedno, i čini posebnim, dragocjenim i nezaboravnim. Naša omladina je ključ uspjeha, naše budućnosti i opstanka.

Allah, dželle še'nuhu, u 13. ajetu sure El-Kehf kaže: "Mi ti navodimo vijest o njima kao istinitu. To su bili momci koji su vjerovali u Gospodara svoga, a Mi smo im uputu povecali!" (Prijevod značenja - El-Kehf, 13.) Navedeni ajet govori o mladićima koji su boravili u pećini Kehf. Oni su vjerovali u svoga Gospodara i njima je Allah, dželle še'nuhu, povećao uputu. Blago onima kojima pored vjerovanja bude povećana uputa! Blago njima!

Omladina je u prvo vrijeme Islama, kao i u kasnijoj historiji, uvijek bila glavna snaga, a Muhammed, alejhi-s-selam, joj je posvećivao posebnu pažnju. On se ponosio svojim mladim ashabima i određivao ih je na čelo vojske, kao što je slučaj sa Usamom bin Zejdom, kojeg šalje u pohod, a bio je golobradi mladić. Prvi ashabi koji su se odlučili na prelazak na Islam, bili su upravo mladići, kao što su: Alija ibn Ebi Talib, Usame ibn Zejd, Abdullah ibn Abbas, Abdullah ibn Omer, Abdullah ibn Amr i dr.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas podsjeća na to da ćemo na Sudnjem danu biti pitani za našu mladost: "Niko se na Sudnjem danu neće moći pomjeriti sa svoga mjesta dok ne bude upitan: kako je mladost proveo (...)." (Tirmizija) Mi u našoj omladini vidimo uzorite mladiće i djevojke, koji se Allaha, dželle ve 'ala, boje istinskom bogobojaznošću, a Njega, dželle dželaluhu, molimo lijepim Njegovim imenima i najuzvišenijim Njegovim imenom da ih učvrsti na Pravom putu i izvede na put onih sa kojima je On, azze ve dželle, zadovoljan. Amin!

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok