wrapper

Sprache auswählen:

Proteklog vikenda, tačnije u subotu 18. novembra u 19 sati, jedan od naših gostiju musafira održao je jedno veoma informativno predavanje o stanju muslimana Bošnjaka koji žive na teritorijama Bosansko Hercegovačkog entiteta RS, a na kojima su u većini slučajeva u manjini. Posebno je izložen slučaj djece osnovaca koji žive u Vrbanjcima kod Kotor varoši.

Borba protiv sistematskog ugnjetavanja i konstantnog negiranja osnovnog ljudskog prava na jezik i nacionalnost u ovom mjestu traje već godinama. Djeca u tom mjestu, ali i mnogim drugim na teritoriji srpskog entiteta gdje su Bošnjaci u manjini, su prisiljena da uče umjesto svog maternjeg bosanskog jezika, jezik koji im je nametnut, srpski jezik, kao i historiju koja je iskrivljena i puna laži, a napisana naravno kako bi se izjednačila bošnjačka žrtva sa srpskim agresorom ili da bi stvar postala još žalosnija, da bi se bošnjaci prikazali kao agresor.

Dakle ovo sistematsko onemogućavanje učenja nacionalne grupe predmeta i bosanskog jezika je izazvalo osvješćene roditelje na borbu za njihova prava i prava njihove djece da uče svoj bosanski jezik, historiju koja nije puna laži i izmišljotina i za koju postoje dokazi i presude u Hagu.

Nezainteresiranost škole da bilo šta poduzme na ovom polju, prisiljava roditelje na ozbiljnije korake, a to je u početku bio bojkot nastave. Nakon bojkota zadnjih 2 dana školske godine, ništa se ne mjenja, te bojkot se nastavlja i iduće školske godine, gdje opet biva "ignorisan" i gdje djeca gube jednu školsku godinu. Naravno, on nije bio tek tako ignorisan, nego na njega nije odgovoreno sa bilo kakvim zdravim pristupom, naprotiv rada počinje medijska haranga, zastrašivanje, prijetnje, pritisci i ugnjetavanje i obespravljivanje roditelja koji su bili uključeni u ovo. Između ostalog, srpski mediji objavljuju neistinite informacije, roditeljima biva ukinut dječiji doplatak i na kraju kao šlag na tortu i pravo na zdravstveno osiguranje. Škola šalje pisam prijetnji, a sud opomena, a sve ovo naravno samo u cilju da se zataška i uguši ova borba za istinu. Policijske istrage su također proveden protiv roditelja i rezultirale su sa kaznama od 150 do 250 km koje su svi roditelji platili. U preduzecima prijećeno otkazima onima sretnima koji na tom području imaju stalno zaposlenje, a nisu nepoznati i pokusaji potkupljivanja niti prijetnje da će centar za socijalni rad oduzimati djecu.

Istinsko herojstvo roditelja je ovdje odigralo veliku ulogu kako oni ne bi pokleknuli na ove nepravde koje su im jedna nakon druge urađene i koje nažalost već godinama i traju i još uvijek nisu prestale. Jedna impozantna sutuacija koja se može izdvojiti je primjer hrabrosti ovih roditelja. U situaciji kada je pomalo usljed pritisaka sa svih strana, osjećaju nemoći u svemu ovome, ponestalo načina da se u svemu ovome vidi svjetlo kao tračak nade, kada su roditelji očekivali kaze i strahovali od nemogućnosti plaćanja istih, kada su mislili da se više nemaju kome obratiti, jedna od majki, hrabrih Bošnjakinja, ustaje pred svim roditelja i izjavljuje da je u slučaju da ne mogne platiti kaznu, spremna i da proda svoju kravu kako bi platila, a ako još neko bude u situaciji da nema da će mu ona od tih para platiti njegovu kaznu. Ovaj i ovakav slučaj i stav su ulili nevjerovatnu snagu roditeljima koji i dan danas vode svoju borbu za prava svoje djece koja im pripadaju.

Roditelji su se obraćali svim mogućim institucijama, instancama i utjecajnim pojedincima, i to preko 20 njih ali nažalost ništa nije urodilo plodom. Naizad, nije bilo drugog rješenja nego podizanje tužbe protiv škole i ministarstva, koja je odbijena na svim instancama sve do ustavnog suda Bosne i Hercegovine gdje se sada čeka presuda. Nakon toga, ako prava bošnjačke djece ne budu vraćena, a pravda zadovoljena, preći će se na vrhovni sud u Strasbourg-u.

U međuvremenu, nađeno je prelazno rješenje za osnovce u vidu legalne instruktivne nastave koja se ozvodi u povezanosti sa školom 1.Mart iz Jelaha, gdje djeca na kraju polažu ispit i dobijaju validne diplome. Finansijska pomoć vlade federacije Bosne i Hercegovine, kao i Islamske zajednice i pojedinaca omogućila su da trenutno djeca dobijaju kvalitetno obrazovanje dok se situacija sa vraćanjem osnovnih ljudskih prava bošnjačkoj djeci ne vrati. Treba istaći i ponos na djecu koja pohađaju ovu instruktivnu nastavu jer su zaista polazali izlaze ipak sa veoma kvalitetnim znanjem što su i pokazali na upisima u sredje škole.

Pokušaji zatvaranja i ove škole nisu izostali. Tako su slate i inspekcije i još na druge načine pokušavalo se da se opstruira ovaj rad ali upornošću roditelja se održalo u funkciji.

Ovo je jedna dugotrajna i mukotrpna borba za ljudska prava, pokazivanje slike i primjera cijelom svijetu kako se to može, treba i naizad mora, ako želimo da opstanemo među nepravednicima i onima koji su 92' htjeli da nas izbrišu sa lica zemlje, a dan dans hoće da nam na druge ili možda i iste ili slične načine unište.

Rezultati su hvala Allahu već vidljivi, a Allaha molimo da pravda bude zadovoljena.

 

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok