wrapper

Aktuelna dešavanja

Druženje svih džemata medžlisa Islamske zajednice Bošnjaka Bayern u okviru projekta "Svi zajedno" održano je večeras, 18.11.2017. godine u prostorijama džemata Ikre - Minhen.
 
Sa prostorijama, iako prostranim, počeo je program još jednog druženja u sklopu projekta "Svi zajedno" bez ijednog slobodnog mjesta.
 
Sulejman ef. Čolaković je u svojstvu domaćina otvorio druženje kratkim obraćanjem najavivši ovogodišnjeg prvaka u učenju Kur'ana na nivou Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke Nurdina Karamovića, inače polaznika mekteba Ikre - Minhen. Nurdin nas je počastio prelijepim i nadasve ispravnim učenjem odlomka iz sure Kehf.
 
Nadalje, Sulejman ef. nas je podsjetio na početke i koristi ovog projekta, najavio Ferida ef. Mujezinovića koji je izveo jednu od patriotski ilahija,  predstavio prisutne efendije i zahvalio im se na prisustvu, te zamolio Dr. hafiza Benjamina ef. Idriza da se obrati prisutnima.
 
Benjamin ef. Idriz se u početku svog izlaganja zahvalio na pozivu glavnog imama medžlisa Bayern, Izet ef. Bibića, za poziv da održi predavanje i čestitao džematu Ikre na novim prostorijama kao i za gostoprimstvo i lijep doček. Tema njegovog obraćanja je bila Allahov Poslanik a.s. i kako shvatiti misiju i viziju Allahovog poslanika s.a.w.s.. Prva i autentična stepenica spoznaje Poslanika a.s.w.s. bi bio Kur'an časni iz kojeg se uvaženi hafiz potrudio da objasni karakteristike, misiju i viziju Božjeg Poslanika Muhammeda s.a.w.s.. Tako je navodeći ajete iz Kur'ana, objasnio kako je Poslanik a.s. bio između ostalog i jako pozitivna, vedra i nježna ličnost u svakom smislu. Objasnio je i kako je spomenuto da je sabur jedna od tih plemenitih osobina koju i svi mi moramo da pri sebi imamo. Naveo je i same početke Objave gdje Allah dž.š. poziva Poslanika a.s.w.s. da poziva ljude u vjeru, Allaha veliča, haljine očisti i kloni se svega što je ružno. Upitao je sebe i sve prisutne da li smo izolirani i da li pozivamo ljude oko sebe naglasivši da je Muhammed a.s. poslanik svih ljudi, a ne samo muslimana i da je on bio milost svim ljudima, a ne onako kako ga neki od onih koji u njega ne vjeruju predstavljaju jer Poslanik a.s. kaže: "Nećete vjerovati sve dok ne budete milostivi jedni prema drugima." (Taberani). Tako da je, kako je Allah gospodar svih ljudi, tako je i poslanik Muhammed a.s.w.s. poslanik svih ljudi, a ne samo muslimana. Svoje izlaganje je završio sa savjetima da s obzirom na ajet "Vi u Allahovu Poslaniku imate najljepši uzor.."( 21. ajet Sure Al-Ahzab) da ga moramo da slijedimo u svemu, njegovoj misiji, mudrosti i modelu, kao i da treba da podržimo Muhammeda a.s.w.s. (djelima), donosimo salavate na njega i govorimo drugima o njemu.
 
Druženje je nastavljeno sa ilahijama "Zvao bih te Gospodaru" i "Iz blizine srce sluti" imama džemata Hidaje i obraćanjem glavnog imama Izet ef. Bibića. 
 
Efendija Bibić se zahvalio na prelijepom dočeku džemata Ikre, predsjednika, imama i džematskog odbora i konstatovao da je to sigurno jedan od uzroka bereketa. Govorio je o bratstvu i da onaj ko okreće leđa bratu vjernika ne može osjetiti slast imana. Na ovakvim skupovima se zbližavamo, upoznajemo, družimo, volimo i bratimo. Ovakve stvari će jos više zbližiti naša srca i ako budemo iskreni ovakvi skupovi ce opstat, u suprotnom će stati. Na kraju se zahvalio na dolasku svima i najavio obilježavanja dana državnosti Bosne i Hercegovine i dana Sandžaka u džematu Fedžr i pozvao na prisustvo.
 
Na kraju oficijelnog programa Sulejman ef. je najavio skromni poklon za sve prisutne, Nusret ef. Hodžić počastio prisutne jednim odlomkom iz Kur'ana časnog, a dr. Fikret ef. Arnaut dovom.
 
Nakon toga je, po običaju, uslijedilo i ugodno druženje džematlija uz zakusku, a na iznenađenje prisutnih sevdalinke su odzvanjale još dugo.
 

-