wrapper

Aktuelna dešavanja

Allah, dželle še'nuhu, nam u Svojoj Knjizi, "u koju nikakve sumnje nema" (El-Bekare/Krava, 2. ajet - prijevod značenja), oporučuje: “O vi koji vjerujete, sebe i svoje porodice čuvajte od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti, i o kojoj će se meleki strogi i snažni brinuti, koji se onome što im Allah zapovjedi neće opirati, i koji će ono što im Allah naredi izvršavati” (Et-Tahrim/Zabrana, 6. ajet - prijevod značenja) 

Allahov Poslanik, salevatullahi alejhi ve selamuhu, nam u svom čistom sunnetu govori: “Svi ste vi pastiri i svi ste odgovorni za svoje stado. Imam je pastir u svom džematu i odgovoran je za svoj džemat. Čovjek je pastir u svojoj kući i odgovoran je za svoje ukućane.” (Buhari, 583.; Muslim, 1.829.) 

Dana 16. jula 2017. godine smo svjedočili jednom veličanstvenom skupu, Sommerfestu 2017 (Ljetnom festivalu), kojeg je organizovao i na kraju uspješno realizovao naš džemat, „Ikre“ iz Minhena. Mjesto održavanja „Sommerfesta“ je po prvi put bio plac Stiftunga „Salih Sanli“ u Neuperlach Süd. 

Ljetni festival (Sommerfest) je bio veličanstven za nas iz više razloga, prije svega jer smo na sceni imali priliku da svjedočimo činu javnog prihvatanja islama od strane, sada već naše sestre, Nataly pred ogromnim brojem prisutnih duša, a i da se sami uvjerimo šta, koliko i kako znaju naša djeca i naši budući naraštaji i hafizi koji će, inšallahu te'ala, biti glavni „kamen temeljac“ ovog džemata. Sestra Nataly je riječi šehadeta izgovorila uz pomoć našeg imama, Sulejman ef. Čolakovića. Podsjećamo kako je ovo već treća osoba koja je prihvatila islam u prostorijama našeg džemata u proteklih 6 mjeseci, a Allahu svaka hvala pripada i na početku i na kraju. 

Ovogodišnji „Sommerfest“ je bio poseban u odnosu na dosadašnje i po tome što smo po prvi put u ulozi moderatora cjelokupnog programa imali osobu koja je direktan izdanak i plod našeg džemata, Zubčević (Nermina i Edine) Lamiju, koja se „na bini“ pred tolikim svijetom snašla odlično i na izvrstan način odradila predviđeni dio zadatka. Nešto više od 50 prisutnih polaznika našeg Mekteba različite starosne dobi je prikazalo zavidan stepen znanja, umijeća i vještina, a posebno su se istakli polaznici Malog mekteba koji su jednostavno bili fenomenalni s obzirom na svoj uzrast. Šta drugo reći za sve njih do mašallah, tebarekellah! Da tako nastave, budu još bolji i preteknu svoje roditelje u dobru. Amin! Ovogodišnji „Sommerfest“ se sastojao od veoma sadržajnih i zanimljivih 16 scenskih tačaka u izvedbi Malog i Velikog mekteba, te članica hora našeg džemata. Dodijeljena je i posebna nagrada najboljem učeniku Mekteba za ovu godinu, Karamović Nurdinu (sinu Jasmina i Enise).

Cjelokupna manifestacija je protekla u prelijepoj atmosferi, punoj ozarenih i veselih lica te slobodno možemo kazati, atmosferi koja je dosta sličila onoj bajramskoj od prije par dana. U jednom razgovoru sa našim džematlijama sam onako iz srca kazao kako je ovo za nas „treći bajram“ i doista jeste. 

Sve čestitke i pohvale pripadaju našim muallimima Rizah ef. Fejziću, Husejn ef. Salkiću, bratu Adilu Hammadu Tunižaninu i Sulejman ef. Čolakoviću, te muallimama Edini Zubčević, Zibi Botonjić, Fatimi Pljakić, Azri Mašinović, Lejli Sejmenović, Sadeti Feta i Merimi Tabaković koji/e su uložili ogroman trud i napor u protekloj godini kako bi naša djeca danas pokazala ono što znaju i umiju. Džezakumullahu hajre-l-Džezai / Allah vas nagradio najboljom nagradom. Amin! 

Molimo Uzvišenog Allaha, dželle ve 'ala, da nas uputi na Pravi put, učvrsti na njemu i ne dozvoli da s njega skrenemo nakon što nam je Istina dostavljena i pojašnjena. Gospodaru nebesa i Zemlje, poduči nas onome što će nam koristiti i daj da nam koristi ono čemu si nas podučio. Povećaj nam znanje, o Plemeniti, jer Ti si, uistinu, Sveznan i Mudar. Amin! Allahu naš, molimo te Tvojim najuzvišenijim imenom da našu djecu uputiš na Pravi put, sačuvaš ih od prokletog šejtana i da ih radošću pogleda naših učiniš. Amin ja Rabbe-l-'Alemin! 

Ve ahiru da'wana eni-l-Hamdu lillahi Rabbi-l-'Alemin / A naša posljednja dova je: „Sva hvala i zahvala pripadaju Allahu, Gospodaru svih svjetova“.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok