wrapper

Aktuelna dešavanja

Jučerašnji dan, 13. maja 2017. godine, je bio još jedan povijesni dan za naš džemat, naše vrijedne muallime iz Mekteba, kao i sve naše džematlije, Allah ih sačuvao od svakog zla. 

 
Ustali smo u 05:00 h da klanjamo sabah-namaz u džematu u našim „povijesnim prostorijama“ na Frankfurter Ringu koje se nalaze u „povijesnoj ulici“ Neustifterstrasse 23, a potom se, odlučni i samouvjereni, zaputili ka Mainzu i tamošnjem prelijepom Islamskom kulturnom centru Bošnjaka, ovogodišnjem domaćinu Saveznog mektebskog takmičenja na nivou cijele Njemačke. 
 
Domaćini, na čelu sa Halil ef. Makićem, hafizahullah, su nas dočekali srdačno i maksimalno spremni uz veoma lijepu, bajramsku - rekao bih, atmosferu, na čemu im se ovom prilikom istinski zahvaljujemo. Malo sam se osvrnuo i oko sebe, te sam opazio mnoge: hafize Kur'ana, doktore islamskih nauka, aktuelne i bivše Muftije, predsjednike džemata, vrijedne imame i ostale čestite muallime koji neumorno pomažu imamima u radu postojećih džematskih mekteba.
 
Nakon jutarnje zakuske pristupilo se samom takmičenju, koje je, inače, sastavljeno iz: 
- Kur'ana i teorije (pismene provjere znanja) za mlađu grupu, do 12. godina, 
- Kur'ana i teorije (pismene provjere znanja) za stariju grupu, do 16. godina.
 
Naši predstavnici, Nurdin Karamović i Belkisa Mušanović, su sve aktiviste i članove našeg džemata još jedanput učinili ponosnim i radosnim nakon što su na Regionalnom takmičenju, održanom u džematu „Fedžr“ prošle subote, osvojili 2. mjesta. 
Belkisa (kći Đene i Mirsade) Mušanović je imala veoma dobar nastup, a istinsku radost i ponos nam je priredio naš vrijedni Nurdin (sin Jasmina i Enise) Karamović iz Tešnja, koji je osvojio 1. mjesto u veoma jakoj konkurenciji i to u najtežoj kategoriji ovog takmičenja, tj. u kategoriji učača Kur'ana do 16. godina, čitajući i napamet. 
 
Podsjećanja radi, na Saveznom takmičenju Mešihata IZBNJ prije 2 godine je još jedan naš učenik, Seid Ahmetlić, osvojio također 1. mjesto u istoj ovoj kategoriji, što ovaj jučerašnji rezultat čini još izuzetnijim i nikako slučajnim, a Allahu Svevišnjem sve zahvale pripadaju.
 
Drugo mjesto, sa samo 1 bodom manje, je pripalo Azemović Eldinu iz džemata Štutgart, a treće Ujkanović Ammaru, predstavniku IKC-a Düsseldorf. Obojici čestitamo na pokazanim glasovnim sposobnostima i zavidnim vještinama u učenju Ku'ran-i kerima.
 
Na kraju, iskrene čestitke našem prvaku Nurdinu Karamoviću na ovom velikom, ličnom, džematskom i historijskom, uspjehu. 
Iskrene čestitke i njegovim vrijednim roditeljima, Jasminu i Enisi, te svim članovima mektebskog tima koji su svojim, dugogodišnjim i mukotrpnim, zalaganjem mnogo doprinijeli ovom Nurdinovom uspjehu.
 
Sulejman ef. Čolaković, prof.

-

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok