wrapper

Aktuelna dešavanja

U nedjelju uvečer, 17. ramazana 1438. g. po H. na dan Bedra, u prostorijama džemata Ikre - Minhen organizirali smo još jedan ramazanski iftar za omladinu našeg džemata.

Iftar je protekao uz lijepo druženje, vidljivu radost i ukusnu zakusku, baš onako kako to i dolikuje ramazanskim iftarima, a što ih, ujedno, i čini posebnim, dragocjenim i nezaboravnim. Naša omladina je ključ uspjeha, naše budućnosti i opstanka.

Allah, dželle še'nuhu, u 13. ajetu sure El-Kehf kaže: "Mi ti navodimo vijest o njima kao istinitu. To su bili momci koji su vjerovali u Gospodara svoga, a Mi smo im uputu povecali!" (Prijevod značenja - El-Kehf, 13.) Navedeni ajet govori o mladićima koji su boravili u pećini Kehf. Oni su vjerovali u svoga Gospodara i njima je Allah, dželle še'nuhu, povećao uputu. Blago onima kojima pored vjerovanja bude povećana uputa! Blago njima!

Omladina je u prvo vrijeme Islama, kao i u kasnijoj historiji, uvijek bila glavna snaga, a Muhammed, alejhi-s-selam, joj je posvećivao posebnu pažnju. On se ponosio svojim mladim ashabima i određivao ih je na čelo vojske, kao što je slučaj sa Usamom bin Zejdom, kojeg šalje u pohod, a bio je golobradi mladić. Prvi ashabi koji su se odlučili na prelazak na Islam, bili su upravo mladići, kao što su: Alija ibn Ebi Talib, Usame ibn Zejd, Abdullah ibn Abbas, Abdullah ibn Omer, Abdullah ibn Amr i dr.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas podsjeća na to da ćemo na Sudnjem danu biti pitani za našu mladost: "Niko se na Sudnjem danu neće moći pomjeriti sa svoga mjesta dok ne bude upitan: kako je mladost proveo (...)." (Tirmizija) Mi u našoj omladini vidimo uzorite mladiće i djevojke, koji se Allaha, dželle ve 'ala, boje istinskom bogobojaznošću, a Njega, dželle dželaluhu, molimo lijepim Njegovim imenima i najuzvišenijim Njegovim imenom da ih učvrsti na Pravom putu i izvede na put onih sa kojima je On, azze ve dželle, zadovoljan. Amin!

 

-